جالب است بدانید که تنها تغییرات فصلی برنامهی سفرهای داخلی در ایران را تغییر نمیدهد. بسیاری از تعطیلات و مراسمات اسلامی وجود دارند که جو داخلی کشورمان را تغییر می دهند و برنامهی سفر ما را تحت تأثیر خود قرار میدهند. بعضی از این موارد موجب تغییر عادات غذایی میشوند، بعضی نیز باعث می شوند که به سختی بتوان اتاقی را برای اقامت پیدا کرد.
چنانچه شما قصد دارید که در تعطیلات بخصوصی سفر کنید باید به این نکته توجّه داشته باشید که این تعطیلات قرار است که چگونه سفر شما را تحت تأثیر خود قرار دهند. ما در ادامه این مقاله لیستی از تعطیلات و مراسمات خاصّ را برای شما تهیّه کردهایم که میتوانند برنامهی سفر شما را تحت تأثیر قرار دهند.
ماه مبارک رمضان:
ماه رمضان نهمین ماه از تقویم اسلامی میباشد. در این ماه مسلمانان سراسر جهان به گفتهی پیامبر اسلام عمل میکنند و ۳۰ روز را از زمان طلوع تا غروب خورشید روزه میگیرند. در زمان روزه گرفتن، مسلمانان نباید چیزی بخورند و یا بنوشند و نباید گناهی را مرتکب شوند.
ماه مبارک رمضان میتواند تأثیر زیادی را بر روی سفر شما بگذارد. در این ماه هیچ کس اجازه ندارد تا قبل از اذان مغرب چیزی بخورد و یا بنوشد، این قانون شامل حال توریستها نیز میشود. در این ماه تقریباً تمامی رستورانها و فستفودها تعطیل هستند و رستورانها تنها غذا را به صورت بیرونبر به فروش میرسانند.
البته ماه مبارک رمضان اتّفاق بدی برای صنعت توریسم محسوب نمیشود. در این ماه شیرینیها و خوردنیهای خوش مزّهای همچون زولبیا و بامیه در بهترین کیفیّت خود فروخته میشوند و دسترسی به آنها سادهتر میباشد. آش و حلیم از دیگر چیزهایی هستند که در این ماه زیاد به چشم میخورند.
عید نوروز:
نمیتوان منکر این ادّعا شد که در ایّام نوروز کشور عزیزمان ایران در یکی از زیباترین حالتهای خود قرار دارد. سال جدید ایرانی به معنای از راه رسیدن بهار میباشد. در این موقع از سال طبیعت بسیار زیبا میباشد و مردم در تعطیلات ۱۳ روزهی عید نوروز بسیار خوش حال هستند.
به دلیل آن که مسافرت کردن در طی ایّام نوروز به یک عادت تبدیل شده است، این فصل جزو فصول شلوغ سال برای مسافرت محسوب میشود. در این ایّام اتاقهای هتلها در بسیاری از مناطق قبل از شروع عید نوروز رزرو میشوند. شلوغترین مناطق ایران در عید نوروز شامل شهرهایی همچون: شیراز، اصفهان، مشهد، همدان، قم، سرعین، قشم، کیش و استانهای شمالی ایران همچون گیلان و مازندران می باشند.
باید به این نکته توجّه داشته باشید که پیدا کردن امکانات رفاهی مناسب در این شهرها غیرممکن نمیباشد ولی به دلیل شلوغی بیش از حدّ این شهرها در ایّام نوروز، مقاصد ایدهآلی برای سفرهای نوروزی محسوب نمیشوند. ولی شما نباید امید خود را از دست بدهید. عید نوروز بهترین زمان برای دیدن مکانهای کمتر شناخته شدهی کشور عزیزمان ایران میباشد.
ماه محرّم:
ماه محرّم اوّلین ماه در تقویم اسلامی محسوب میشود. ماه محرّم جزو چهار ماه ویژه و مقدّس در تقویم اسلامی میباشد. در این ماه کشتن و جنگ کردن به شدّت نهی شده است. افراد شیعه در ۱۰ روز اوّل این ماه به عزاداری برای سرور و سالار شهیدان، امام حسین(ع) می پردازند.
اهمیّت ماه محرّم در ایران غیرقابل انکار میباشد. در این ایّام چادرهایی در کنار خیابان ها برپا میشوند و هر شب غذای نذری به عنوان یک رسم دیرینه در بین مردم توزیع میگردد. در ۸ روز اوّل این ماه در مساجد و حسینیهها مراسم عزاداری برگزار میشود. در روز نهم و دهم، که به تاسوعا و عاشورا معروف هستند، دستههای عزاداری با لباس سیاه در خیابانها حضور پیدا میکنند و به عزاداری میپردازند.
ماه محرّم میتواند تأثیر بسیار کمی را بر روی برنامهی سفر شما بگذارد. بسیاری از خیابانها و مراکز مهم همچون بازار بزرگ تبریز و تهران تنها در ایّام تاسوعا و عاشورا تعطیل هستند و در دیگر روزهای ایام محرم باز می باشند. چنانچه شما قصد دارید تا مراسم مذهبی مردم شهرهای مختلف را مشاهده کنید، ماه محرّم بهترین ماه برای سفر محسوب میشود.
سیزده بدر:
سیزده بدر یکی از بزرگترین جشنها و تعطیلات ایرانی محسوب میشود. این روز به روز طبیعت نیز معروف است و برابر با ۱۳ فروردین میباشد. درواقع، سیزده بدر روز ملّی طبیعت گردی محسوب میشود. در این روز خانوادهها در پارکها، جنگلها و یا هر جایی که بتوان از طبیعت لذّت برد جمع میشوند. آنها سپس به خوردن غذاهای مختلف و انجام بازیهای محلّی مشغول میشوند و از آب و هوای دلچسب بهاری در کنار یکدیگر لذّت میبرند. در این روز پارکها و جنگلها به شدّت شلوغ هستند و به سختی میتوان جایی را برای نشستن پیدا کرد. با این حال، در این جوّ میتوان حسّ اتّحاد با دیگران و با طبیعت را با تمام وجود احساس کرد.
دیگر مواقع خاصّ برای سفر:
به غیر از موارد ذکر شده در بالا، مراسمات خاصّی در زمانهای مختلف وجود دارند که میتوانند تجربهی سفر شما را در مقیاسهای مختلفی تحت تأثیر قرار دهند.
سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن اوّلین مورد از این مراسمات محسوب میشود. در این روز تظاهرکنندگان در سرتاسر کشور در در خیابانهای بزرگ هر شهر تجمّع میکنند و به تظاهرات میپردازند. در این روز مهم خیابانها و حمل و نقل عمومی، بخصوص به سمت مراکز تظاهرات، شلوغ و غیرقابل دسترس میشوند. چنین رویدادی در آخرین جمعه از ماه مبارک رمضان نیز اتّفاق میافتد. این روز با نام روز قدس شناخته میشود. به همین دلیل بهتر است که در این مراسمات از خیابانهای اصلی برای رانندگی استفاده نکنید و همچنین از سوار شدن به اتوبوسها و متروهایی که به این مقاصد حرکت میکنند خودداری کنید.
تعطیلات بسیاری در ایران عزیزمان وجود دارند که تنها در منازل جشن گرفته میشوند. شب یلدا مثال خوبی از این مراسمات و اعیاد میباشد. این شب طولانیترین شب سال محسوب میشود. یلدا به زمان بین غروب آفتاب از ۳۰ آذر (آخرین روز پاییز) تا طلوع آفتاب در اول ماه دی (نخستین روز زمستان) گفته میشود. در این شب خانوادهها دور هم جمع میشوند و اشعاری از حافظ میخوانند و با آجیل، انار، هندوانه و شیرینیجات این شب را جشن میگیرند.
جشن چهارشنبه سوری یکی دیگر از روزهایی است که در آن مردم عزیز کشورمان به جشن و پایکوبی میپردازند. در تقویم ایرانیان این روز در آخرین سه شنبه سال قرار گرفته است. این جشن معمولاً از ابتدای شب شروع میشود و در آن خانوادهها، اقوام و همسایگان در کنار یکدیگر جمع میشوند و از روی آتش میپرند و به جشن و پایکوبی و ترّقه بازی میپردازند. شرکت کردن در این جشن به همراه آشنایان ایدهی خوبی به نظر میرسد ولی باید همواره مواظب باشید تا خطری شما را به دلیل عدم استفادهی صحیح از موادّ محترقه تهدید نکند.